Zahradní altán, Rtyně v Podkrkonoší

   

autorský tým: Marek Wajsar, Jakub Kopecký

zahradní architekt: Ing. Petra Němcová

investor: soukromá osoba

realizace: září 2014

foto: Tomáš Kábrt

Zahradní altán byl navržen v souvislosti s přepracováním stávající zahrady rodinného domu. Altán se směrem na severozápad otevírá pohledům na panorama Krkonoš. Je pojat jako místo v zahradě. To znamená, že architektonicky se potlačuje rozdíl mezi vnějším a vnitřním prostředím. K samotnému altánu přiléhá slunná terasa, která je ze západu vymezena hranou koupacího jezírka a z jihu a z východu opěrnou zídkou s dřevěnými sloupy, které korespondují s konstrukcí altánu. Zastřešená část je uzavíratelná / otevíratelná velkoformátovými posuvnými celoskleněnými dveřmi směrem do zahrady, k jezírku a na terasu. Zároveň je ze západu možnost stínění žaluziemi. Zastřešená část altánu je navržena na půdorysu cca 7,5 x 4,5 m s mírným přesahem střechy nad prostor s venkovním krbem. Světlá výška vnitřního prostoru je 2,5 m. Součástí altánu je sociální zařízení, kuchyňský kout a vnitřní krb. Altán je dimenzován pro 8 osob. 

Zahradní altán

Zahradní altán s koupacím jezírkem

Prosklenou stěnu lze odsunout

Pohled do interiéru

Koupací jezírko

Ceslkový pohled na altán s jezírkem

Původní stav zahrady

Součástí studie byla vizualizace návrhu

Situace zahrady a půdorys altánu

Pohledy

 

podobné projekty